sobota, 25 lutego 2012

Walentynkowe cupcakes czekoladowo-czekoladowe:))))

Share it Please

Moje walentynkowe babeczki. Prze-py-szne! Naprawdę polecam, szybkie, łatwe do zrobienia, a ten smak... Mmm...:))
Korzystałam z przepisu Doroty, jednakże trochę go zmodyfikowałam, oryginał możecie zobaczyć na jej stronie, ja przedstawię tutaj już moją wersję.

Cupcakes czekoladowo-czekoladowe


Lista składników
Na ciasto
110g masła lub margaryny
110g cukru
2 jajka
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25g kakao
110ml mleka

Na krem
200g czekolady mlecznej (można użyć gorzkiej)
250ml śmietanki kremówki 36%


Wykonanie
Ciasto:
Mąkę, proszek i kakao przesiewamy i odstawiamy na później.
Ucieramy masło mikserem na puszystą i jasną masę. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Wbijamy jajka, miksując do połączenia składników.

Do masy maślanej dodajemy wcześniej przesiane suche składniki oraz mleko. Miksujemy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto mniej więcej do 3/4 wysokości papilotek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st i pieczemy przez 20-30min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystygnięciu dekorujemy masą czekoladową.

Krem:
Ubijamy śmietankę na sztywno. Odstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy czekolada będzie chłodna, dodajemy ją do śmietanki i miksujemy. Odstawiamy w zimne miejsce aby stężała. I gotowe.

Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Przepis już zapisany (:
    przpysznie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie :) Robię dla męża a dla siebie wersję cytrynową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jejku, już się ślinię :( Wyglądają MEGA apetycznie!1

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam serdecznie dziewczyny:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie ;)) Mniam Mniam :)

    OdpowiedzUsuń