piątek, 22 sierpnia 2014

Najlepszy tort z malinami:))

Share it Please




Sezon na maliny jeszcze w pełni, więc nie mogłam Wam nie pokazać tego prostego, efektownego, a przede wszystkim PRZEPYSZNEGO przepisu na tort z tymi owocami. Wszyscy się nim zachwycali i musiałam zrobić go ponownie na kolejną wizytę tych samych gości;-) Polecam:)

Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com, z tym, że korzystałam z innego przepisu na biszkopt.

TORT KOKOSOWO-MALINOWY


Składniki na biszkopt
6 jajek
szklanka cukru
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju

Składniki na piankę kokosową
300ml zimnego mleka kokosowe
3 białka
80g cukru

Składniki na polewę czekoladową
100ml mleka kokosowego
tabliczka mlecznej czekolady
łyżka oleju

Sposób wykonania

Biszkopt
Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Suche składniki mieszamy w miseczce i dodajemy do ubitej piany po jednej łyżce. Na koniec dodajemy olej. Pieczemy w 180st ok 20-30min.

Polewa
100ml mleka kokosowego gotujemy, odstawiamy z ognia i dodajemy czekoladę w kostkach. Mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy olej. Odstawiamy do wystudzenia.

Pianka
Ubijamy na sztywno białka, potem stopniowo dodajemy cukier. Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe, delikatnie mieszając.


Upieczony biszkopt dzielimy na dwie części. Na dolną wykładamy maliny, potem piankę kokosową i przykrywamy górnym blatem. Całość polewamy polewą czekoladową i wsadzamy do lodówki na parę godzin.

Pozostałą po mleku wodą kokosową można nasączyć dolny blat.



Smacznego!

4 komentarze: