wtorek, 26 lutego 2013

A dzisiaj... maliny!:))

Share it Please
Pozostając w temacie słodkości... Dziś zapraszam na przepyszne ciasto malinowe, które gościło u nas w Walentynki;-) Odgrzebałam z czeluści zamrażarki maliny i przyszedł mi do głowy taki prosty szybki torcik. Myślałam jeszcze nad dodaniem białej czekolady do kremu, ale stwierdziłam, że chyba byłoby jednak dla mnie za słodko;-) Jeśli jednak ktoś lubi mocne słodkości to można zmiksować roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę z bitą śmietaną.



Biszkopt
5 jajek,
1/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki mąki,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka wody

Krem
500ml śmietany kremówki
dwa śmietan-fixy
cukier puder (wedle uznania)

Dodatkowo
dżem malinowy (pół słoika)
maliny (ok 400g)


Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i dodajemy resztę składników. Przekładamy do tortownicy (ok 24cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok 20-30cm w 180st (do 'suchego patyczka'). Po wyjęciu zrzucamy energicznie na ziemię;-) Dzięki temu biszkopt nie opadnie.

Śmietankę ubijamy standardowo, dodając śmietan-fixy i cukier puder.

Kroimy biszkopt na dwie części (wzdłuż), dolną część smarujemy dżemem malinowym, warstwą bitej śmietany i na to wrzucamy maliny. Przykrywamy drugą częścią, która smarujemy resztą kremu.

Smacznego!:)

ps. A w sklepie Kokardi promocja - przy zakupie dwóch sztuk pędzli Zoeva GRATIS mini płyn do czyszczenia pędzli (również firmy Zoeva). :)

9 komentarzy:

  1. Już tęsknię za świeżymi malinami prosto z krzaczka :( Ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie :)
    Dobrze, że mam jeszcze trochę mrożonych owoców zachomikowanych z ostatniego lata :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiało być bardzo pyszne - połączenie kremu z malinami, więc wyszło słodko-kwaśno pewnie? Ciasto wyglądem w sam raz na Walentynki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idź precz! właśnie dzisiaj zaczęłam cwiczyc, żebym w końcu schudła, bo latem zgubiłam 5 kg a teraz wróciły xD

    OdpowiedzUsuń